Dış Ticaret ve Yatırım İletişim Noktası

Odamız Dış Ticaret biriminde ihracatçılar tarafından yapılan ihracatlar ile ilgili olarak A.TR Dolaşım Belgesi, EUR.1 Dolaşım Belgesi, Menşe Şahadetnamesi, Form A(özel menşe şahadetnamesi), İhracat faturaları satış ve onayının yapılmaktadır.

Muhaberat departmanında Odamıza gelen ve giden evrak kayıt işlemleri, Kargo, posta takip işlemleri, üye kimlik kartı hazırlanması, çıraklık, kalfalık ve ustalık belgeleri onay işlemleri yapılmaktadır.

• A.TR Dolaşım Sertifikaları, EUR.1 ve EUR-MED serbest dolaşım sertifikalarını incelenip onaylanması işlemlerini yapmak, ilgili yazışmaları yapmak,
  • ABC Menşe-özel menşe şahadetnamelerinin incelenip onaylanması işlemlerini yapmak.
  • İhracat ile ilgili fatura anlaşma vb. belgelerin incelenip onaylanması işlemlerini yapmak.
  • A.TR, EUR.1 ve özel menşe şahadetnameleri belgelerinin ihracatçı firmalara tevzini yapmak.
  • İhracatçı listesinin güncelliğini izlemek ve listeyi güncellemek,
  • Ekonomi Bakanlığı ve Kalkınma Ajansı vb. en geç ayda bir kez takip ederek destek ve yenilikleri takip etmek, gelişmeler hakkında Dış Ticaret Ekibine bilgi verir.
  • Potansiyel ihracatçı üye ziyaret planı oluşturarak ekibe sunar.
  • İhracatçı üyelerimize yönelik; sektörlerine yönelik ihracat yapılabilecek ülkeler, ürünler, mevzuat hakkında rapor hazırlar,
  • ihracat evraklarının istatistiksel verilerini çıkarmak,
  • Dış Ticaret evraklarının arşivlenmesi,

İçişleri Bakanlığımız tarafından 81 İl Valiliğine "Kademeli Normalleşme Tedbirleri Genelgesi" gönderildi.

Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve salgının seyrinde yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’ten 1 Haziran 2021 Salı günü saat 05.00’e kadar uygulanacak olan kademeli normalleşme döneminde aşağıdaki tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.

Kademeli normalleşme döneminde; hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 21.00­-5.00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma günleri saat 21.00’den başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla genelgede belirtilen yerler ve kişiler kısıtlamadan muaf tutulacaktır.

Söz konusu kısıtlamalar ile ilgili bilgi için aşağıda linki yer alan Genelgenin dikkatlice okunması önem arz etmektedir.

Sokağa çıkma kısıtlamasının günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amacıyla; Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi aynı Genelgenin ekinde belirlenmiştir.

Genelgede belirtilen bu kişilerin yapılacak denetim ve kontrollerde sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanacağı günlerde istisna kapsamında olduğunu belgelemek ve muafiyet nedeni/güzergahı ile sınırlı olmak kaydıyla; cezai işlemlerle karşı karşıya kalmamaları için e-devlet üzerinden izin belgesi almaları gerekmektedir.

İzin Formunun ilgili işyeri dışında başka bir yere onaylatılmasına gerek yoktur.

Üyelerimize önemle duyurulur.

EK:

1-Kademeli Normalleşme Tedbirleri Genelgesi

2-Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi

3- Çalışma İzin Görev Belgesi Formu (PDF)

4- Çalışma İzin Görev Belgesi Formu (Excel)