Bilindiği üzere, ülkemizde çalışmak isteyen yabancılara ilişkin çalışma izin talepleri 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve diğer ilgili mevzuat kapsamında Bakanlığımızca değerlendirilmekte ve istemi uygun bulunanlara çalışma izni verilmektedir.
Hâlihazırda çalışma izni başvuruları ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, e-Devlet kapısı üzerinden ilgili işverenlikler tarafından elektronik ortamda çevrimiçi olarak yapılmaktadır. İlaveten, Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği kapsamında uygulanan "Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri", aynı Yönetmeliğin 22'nci maddesi gereğince güncellenmiş olup yeni çalışma izni değerlendirme kriterleri 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Yeni düzenlenen değerlendirme kriterlerinde hayvancılık sektörüne ilişkin hükümlere de yer verilmiş olup konuya ilişkin yapılacak gerekli teknik ve idari çalışmaların akabinde yürürlüğe gireceği hüküm altına alınmıştır. Bu kapsamda Bakanlığımızın hayvancılık sektörüyle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde yürüttüğü çalışmalar neticesinde yeni belirlenen çalışma izni değerlendirme kriterlerinde;
1. Hayvancılık sektöründe büyükbaş veya küçükbaş hayvanı bulunan ve Hayvan Bilgi Sistemine kayıtlı hayvancılık işletmelerinde istihdam edilecek çobanlara ve hayvan bakıcılarına ilişkin çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde;
a) Küçükbaş hayvancılık işletmesinin en az 200 küçükbaş hayvan varlığına sahip olması veya,
b) Besi hayvancılık işletmesinin en az 100 büyükbaş hayvan varlığına sahip olması veya,
c) Süt hayvancılık işletmesinin en az 50 büyükbaş hayvan varlığına sahip olması veya,
ç) Karma (besi ve süt) hayvancılık işletmesinin ise en az 75 büyükbaş hayvan varlığına sahip
olması, gerekir.
2. Her bir küçükbaş hayvancılık işletmesinde 200 küçükbaş hayvan, besi hayvancılık işletmesinde 100 büyükbaş hayvan, süt hayvancılık işletmesinde 50 büyükbaş hayvan ve karma (besi ve süt) hayvancılık işletmesinde 75 büyükbaş hayvan için bir çoban/hayvan bakıcısı olmak üzere aynı hayvancılık işletmesinde en fazla üç yabancıya kadar istihdam kriteri uygulanmaksızın çalışma izni düzenlenmesi esastır.
3. Birinci ve ikinci fıkra kapsamında yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde Tarım ve Orman Bakanlığının görüşü alınır.
4. Hayvancılık sektöründe yurt dışı başvurusuna istinaden düzenlenen çalışma izniyle bir işverene bağlı çalışan yabancılar bakımından, izin başlangıç tarihinden itibaren altı ay içerisinde başka bir işverene bağlı çalışmak üzere yurt içinden yapılan çalışma izni başvuruları, mücbir sebepler hariç olmak üzere, olumsuz değerlendirilir.
hükümlerine yer verilmiştir. Gelinen noktada, hayvancılık işletmelerinde istihdam edilecek çoban ve hayvan bakıcıları için çalışma izni başvuru süreçlerine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürütülen teknik ve idari süreçler tamamlanmış olup 12.06.2025 tarihi itibarıyla yurt içinden ve yurt dışından çalışma izni başvuruları alınmaya başlanmıştır. Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığının Hayvan Bilgi Sistemine (HAYBİS) kayıtlı olan işverenler, yanlarında çalıştıracakları yabancı çoban ve/veya hayvan bakıcısı için Yabancıların Çalışma İzni Başvuru Sistemi (e-İzin) sistemi üzerinden başvuru yapabileceklerdir.
İlgili üyelerimize duyurulur.
EK: Çalışma İzni Süreçleri ve İnfografik için tıklayınız.
Yayınlanma Tarihi:
03-07-2025