AB'nin Acil İhtiyaç Kapsamında Medikal Ürün İthalatına ilişkin Kararı

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 10.11.2020 tarih ve 34221550-100-9690 sayılı yazısı,

İlgide kayıtlı yazıda, Hamburg Ticaret Ataşeliği'nden Ticaret Bakanlığı'na iletilen bir haberde; Korona ile mücadele kapsamında ithal edilecek olan maske, dezenfeksiyon maddesi, ilaç, solunum cihazları gibi ürünlerin Avrupa Birliği'ne (AB) ithalinde vergisinin alınmaması ve gümrük işlemlerinde kolaylık sağlamasına ilişkin uygulamanın, AB Komisyonu'nun 28 Ekim 2020 tarihli ve 2020/1573 sayılı Kararına göre 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzatıldığının bildirildiği belirtilmiştir.

Yazıda, söz konusu Karar kapsamındaki ürünlerin, Korona ile mücadele için kamu kurumları veya akredite kuruluşlar tarafindan ithal edilmesi ve dağıtımlarmın bedelsiz olarak yapılması şartı bulunduğu ifade edilerek, ekte bir liste halinde sunulan bahse konu ürünlere olan talebin belirli bir bölümünün Türkiye tarafindan karşılanabileceğinin değerlendirildiği açıklanmıştır.

EK'i görmek için tıklayınız.

Yayınlanma Tarihi: 18-11-2020

Koronavirüs tedbirleri kapsamında, 30.11.2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda İçişleri Bakanlığı tarafından 01.12.2020 tarihli ve "Koronavirüs Salgını Yeni Tedbirler" konulu genelge yayımlanmıştır.

Söz konusu Genelge ile 01.12.2020 Çarşamba gününden itibaren geçerli olacak şekilde yeni kısıtlamalar getirilmiştir. Söz konusu kısıtlamalar ile ilgili bilgi için aşağıda linki yer alan Genelgenin dikkatlice okunması önem arz etmektedir.

Sokağa çıkma kısıtlamasının günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amacıyla; Açık Olacak İş Yeri, İşletme ve Kurumlar ile İstisna Kapsamında Olan Kişiler Genelge'de belirtilmiştir.

Genelgede belirtilen bu kişilerin yapılacak denetim ve kontrollerde kısıtlamalardan muaf olduklarını kanıtlamaları ve cezai işlemlerle karşı karşıya kalmamaları için aşağıda yer alan İzin Formunun doldurulup işyeri tarafından kaşe ve imza yapılmış olarak yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

İzin Formunun ilgili işyeri dışında başka bir yere onaylatılmasına gerek yoktur.

İzin Formları her bir çalışan için en fazla 1 haftalık düzenlenecektir.

Üyelerimize önemle duyurulur.

EKLER: