Ülkemiz sanayisinin takip edilmesi, sanayi politikası, sanayi stratejisi ve sektörel stratejilerin belirlenmesi, yatırımların desteklenmesi ve yönlendirilmesi gibi birçok alanda ihtiyaç duyulan verilerin toplanması amacıyla çıkarılan 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından sanayi işletmelerinin kayıtları tutulmaktadır. Kayıt işlemleri yerinde hizmet anlayışı çerçevesinde 81 İl Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerince Sanayi Sicil Bilgi Sistemi (SSBS) üzerinden elektronik ortamda yürütülmektedir. Bugün itibariyle, 148 bini aşkın işletmenin kayıtlı olduğu Sanayi Sicil Bilgi Sistemi (SSBS) dinamik bir yapıda olup her gün yeni kayıtlar yapıldığı gibi kayıt iptalleri de olmaktadır. Sanayi siciline her üretim yeri adres bazında ayrı kayıt edilmekte, kaydolan her işletme adına Sanayi Sicil Belgesi düzenlenmektedir. Sanayi Sicil Belgesi işletme faaliyetine son vermediği sürece geçerli olup 2014/11 sayılı Sanayi Sicil Tebliğinin 9. maddesi gereği belge düzenleniş tarihinden itibaren iki yılda bir vize işlemi yapılmaktadır.

SSBS’de yapılan güncelleme çalışmalarının tamamlanması neticesinde 17/04/2020 tarihi itibarıyla artık elektronik Sanayi Sicil Belgesi (e-belge) uygulamasına geçilmiştir. Bu kapsamda sisteme kayıtlı sanayicilerimiz İl Müdürlüklerimize elden müracaata gerek kalmaksızın sanayi siciline ilişkin ilk kayıt, belgelendirme, vize, değişiklik, vb. tüm işlemlerini e-devlet üzerinden sunulan Sanayi Sicil Bilgi Sistemine girerek yapabileceklerdir.

Elektronik Sanayi Sicil Belgesinin formatı ve doğrulama alanları ile birlikte güncellemeye ilişkin açıklamalar ekte yer almaktadır.

Üyelerimize önemle duyurulur.

EK: Elektronik Sanayi Sicil Belgesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, koronavirüs salgını nedeniyle sanayi kapasite raporlarının geçerlilik sürelerinin yeniden uzatılmasına karar vermiştir.

Buna göre, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran 2020’de sona erecek olan sanayi kapasite raporlarının geçerlilik süreleri 1 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

İlgili üyelerimize duyurulur.

Sayın Üyemiz,

T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile 22.04.2020 tarihi saat 24.00 ile 26.04.2020 tarihi saat 24.00 arasında büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak ilinde uygulanacak olan Sokağa Çıkma Esasları belirlenmiştir.

Genelge kapsamında yer alan firmaların Sokağa Çıkma Yasağı olan günlerde faaliyetlerine devam edebilmeleri için ilçe kaymakamlığına müracaat edilmesi gerekmektedir.

İlçe kaymakamlığından çalışma izni alan firmaların buradaki formu her bir çalışan için ayrı ayrı doldurarak ilçe emniyet müdürlüğüne onaylatmaları gerekmetedir.

İlgili bakanlık genelgesi için tıklayınız.

Formu indirmek için tıklayınız.

Üyelerimize önemle duyurulur.

Küresel ölçekte yaşanan Covid-19 salgın riski nedeniyle 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereği her yıl Nisan Ayı sonuna kadar doldurulması gereken Yıllık İşletme Cetveli'ni veremeyen sanayicilerimiz,Bakanlığımıza başvurmaları halinde bu süre 4 aya kadar uzatabilecektir. Sanayicilerimiz mücbir sebep bildirme ve işletme cetveli veri girişi erteleme taleplerini e-devlet üzerinden sunulan Sanayi Sicil Bilgi Sistemine 17 Nisan 2020 tarihinden itibaren bildirebileceklerdir.Sanayicilerimizin talepleri Bakanlığımız tarafından hızlıca sonuçlandırılacaktır. Sanayi işletmelerimizin kayıtlarının tutulduğu Sanayi Sicil Bilgi Sisteminde yapılan güncelleme neticesinde artık elektronik Sanayi Sicil Belgesi (e-belge) uygulamasına geçilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için sistem içerisinde ana sayfada yer alan “Yardım Dökmanları”incelenebilecektir