28/2/2019 tarih ve 30700 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununa geçici muafiyet maddesi eklenmiş ve bu değişiklikle ilgili olarak Odamız ilgi yazı ile bilgilendirilmiştir.

Bu itibarla Odamız üyelerinin, kullanmış oldukları ölçü ve ölçü aletleri için son gün olan 28.05.2019 tarihine kadar İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğüne, Belediye Grup Merkezi Ölçü ve Ayar Memurluklarına veya Yetkili Muayene servislerine periyodik muayene başvurusu yapmaları ve geçici maddeden faydalanarak mağdur olmamalarını önemle rica ediyoruz.

Türkiye-İspanya İş Konseyi ile Madrid IE Business School iş birliğinde düzenlenen bilgilendirme toplantılarının dördüncüsü “Blockchain Uygulamaları ve Girişimcilik Finansmanı Semineri”  Prof. Alexandre Bussutil’in katılımıyla 29 Mayıs 2019 Çarşamba günü 10:00 - 12:00 arasında DEİK/River Plaza İstanbul’da gerçekleştirilecektir.

Söz konusu seminerde, 2009 yılından bu yana ‘kripto para’ ve girişimcilik alanında çok önemli bir dönüşüm yaratan blockchain uygulamalarının ele alınacak ve girişimciler için farklı fonlama metotları değerlendirilecektir.  Program kapsamında girişimciler için popüler bir fonlama yöntemi olan “Initial Coin Offerings(ICO)” ve geleneksel finansman sistemlerinin ilişkisi, sermayedarlar ile yeni fonlama metotlarının iş birliği ve girişimciler için blockchain uygulamalarının yeni kaynaklara erişim konusunda kattığı inovasyon değerlendirilecektir.

Girişimcilik finansmanı alanında gözlemlenen bu dönüşümün değerlendirileceği seminere katılım ücretsiz olup, toplantı dili İngilizce’dir. Kısıtlı katılımlı seminere katılım göstermek isteyen üyelerimizin aşağıda yer alan başvuru formunu 28 Mayıs 2019 Salı günü mesai bitimine kadar doldurmaları önemle rica olunur.

Başvuru formu: https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/944/12984

Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları kantinlerinde satışı yapılan ürünlerin konsinye satış yöntemiyle sağlanmasına yönelik uygulama yapılacaktır. Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri İşyurtları Kurumu bünyesindeki kantinlerde konsinye satış işlemlerine yönelik başvuruların yapılması, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi ile uygun başvuru sahipleriyle sözleşme imzalanması sürecine yönelik usul ve esaslar Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri İşyurtları Kurumu Konsinye Satış İşlemlerine Dair Yönetmelik'te hüküm altına alınmıştır.

Konsinye satış işlemlerine ilişkin Konsinye Çağrısı/Duyurusu 22/04/2019 tarih ve 30753 sayılı resmi gazetede ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği resmi internet sitesinde yayınlanmıştır.

Dışişleri Bakanlığı'nın ilgide kayıtlı yazısı ile, Kotonu Büyükelçiliğimizden alınan bir yazıya atfen, Togo menşeli birçok hayali firmanın ülkemizdeki şirket ve şahıslara yönelik dolandırıcılık girişimlerinde bulunduğu bildirilmektedir.

Yazıda, son zamanlarda genellikle Lome/Togo'da adres gösteren hayali firmaların ülkemizdeki şirketlere eposta göndererek, Lome'de yerleşik ECOWAS (Economic Community of Western African Countries) veya REDA (Regional Economic Development Agency) gibi kuruluşların ihale kapsamında ihtiyaçlarına yönelik firmalarımızdan teklif almaya çalıştıklarının görüldüğü ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, şirketlerimizin dikkatine getirilmesinde yarar görülen hususlar aşağıdaki şekilde belirtilmektedir:

1. Togo'dan alınan herhangi bir teklife karşı temkinli olunması,
2. Yukarıda belirtildiği şekilde mesajlar alındığında, bu tür mesajlara şüpheyle yaklaşılması,
3. Ticaret yapılması planlanan yerel firma ile bahsettiği ihalenin doğruluğundan emin olunmadıkça, yerel firmalara herhangi bir ödeme yapılmaması ve taahhüt altına girilmemesi,
4. Hayali ihaleler için avukatlık/danışmanlık veya bürokratik işlemler adı altında ücret talep edilen mesajlara itibar edilmemesi,
5. Ticaret yapılması amaçlanan Togolu yerel firmaların varlığına veya ticari faaliyetlerine ilişkin tereddüt oluşması halinde, öncelikle Togo'ya akredite olan Büyükelçiliğimizle temasa geçilmesi,
6. Yerel firmalardan alınan mesajların, dış temsilciliklerimizin resmi web sayfaları ve e-posta adreslerinden iletilip iletilmediğine dikkat edilmesi, gerektiği takdirde bu bilgilerin temsilciliklerimizden teyit edilmesi,
7. Yerel firmalarca iletilen e-posta ekinde kayıtlı pasaport ve kimlik suretleri veya firmaya ilişkin ticari sicil kaydı vb. belgelerin doğruluğu teyit edilmedikçe buna bağlı mesajların dikkate alınmaması.

Şirketlerimizin, yukarıda bahsi geçen hususlara ilişkin herhangi bir tereddüt yaşaması durumunda Kotonu Büyükelçiliğimiz ile temasa geçebileceği bildirilmektedir.