Dolaşım belgerinin elektronik sisteme geçişi ile ilgili TOBB den gelen yazıda özetle ; 01.01.2019 tarihinden itibaren A.TR, EUR-1, EUR-MED ve D-8 Menşe İspat Belgesi,Menşe İspat Belgesi (İran) , Menşe Belgesi (Malezya) belgeleri sadece https://medos.tobb.org.tr/ üzerinden elektronik olarak onaylanabileceği,

Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Belgesi (Form-A) belgelerinin her iki usuldede (hem manuel hem de elektronik olarak) onayı yapılmaya devam edeceği,

ETGB,Tır Karnesi ve NCST beyannameleri kapsamında düzenlenen A.TR, EUR-1, EUR-MED ve D-8 Menşe İspat Belgesi,Menşe İspat Belgesi (İran) , Menşe Belgesi (Malezya) belgeleri her iki usulde de (hem manuel hem elektronik) düzenlenmesine devam edileceği belirtilmiştir.

İlgili yazıyı indirmek için tıklayınız.

İlgi: TOBB'nin 26.12.2018 tarihli ve 19425 sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı yazıda; ihracatçı firmaların yıl sonu taahhüt kapatma noktasında yaşadıkları yoğunluk göz önünde bulundurulduğunda, özellikle Aralık ayı içerisinde hafta sonları da dahil olmak üzere, mesai saatleri dışında işlem yapmak isteyen yükümlülerin fazla mesai taleplerinin karşılanması hususunda, tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerinin Ticaret Bakanlığı’nın 14.12.2018 tarihli yazısı ile talimatlandırıldığı kaydedilmiştir.

Üyelerimize önemle duyurulur.

İlgi: TOBB'nin 13.07.2018 tarihli ve 10773 sayılı yazısı.

İlgi'de kayıtlı yazıda, Avrupa Komisyonu'ndan alınan 12.07.2018 tarihli yazıya atfen, Ticaret Bakanlığı'ndan alınacak ikinci bir talimata kadar Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatta düzenlenen belgelerin (A.TR, EUR.1 ve EUR.MED) onay ve vize işlemleri mevcut durumda olduğu gibi elektronik olarak gerçekleştirilmekte birlikte, söz konusu belgelerin MEDOS sistemi üzerinden çıktısının alınmasını takiben belgelerde yer alan "gümrük vizesi" kutusunun ilgili gümrük memurunca ayrıca imzalanması gerektiği kaydedilmiştir.

İlgili üyelerimize önemle duyurulur.

Bilindiği üzere, 23 Mayıs 2018 tarihli ve 30429 sayılı Resmi Gazete'de 148 Seri Numaralı Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) ve 149 Seri Numaralı Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) yayımlanmıştır. Anılan Tebliğler ile dolaşım ve menşe belgelerinin basımı, dağıtımı, düzenlenmesi ve onaylanmasına ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetki verilecek kişi, kurum ve kuruluşların belirlenmesi ile bunlar tarafından yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esaslar tespit edilmiştir.

148 Seri Numaralı Tebliğ'de A.TR Dolaşım Belgelerinin 14 Mayıs 2018 tarihinden itibaren, 149 Seri Numaralı Tebliğ'de ise diğer dolaşım ve menşe belgelerinin 28 Mayıs 2018 tarihi esas alınmak kaydı ile elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vizelenmesi uygulamasına başlanacağı kaydedilmiştir.

Diğer taraftan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın A.TR Dolaşım Belgeleri ile diğer dolaşım ve menşe belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vizelenmesi işlemlerine yönelik planladığı uygulama takvimi hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, A.TR Dolaşım Belgeleri dışında kalan EUR.1/EUR.MED Dolaşım Belgeleri gibi tercihli menşe ispat belgelerinin söz konusu Bakanlıktan bilahare alınacak talimatın akabinde elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vizelenmesi işlemlerine başlanacağının altı çizilmiştir.

Buna ilaveten, söz konusu Tebliğlerin, 5. maddesinin 4. fıkrası (b) bendine göre Odalar tarafından satılan ve 6 ay içinde elektronik sistem üzerinden işlem yapılmayan belgeler, elektronik sistemde geçersiz statüde yer alacaktır. Firmalar bu belgelerin işlem yapılmama sebeplerini elektronik sistemde açıklamak zorundadır. Aksi durumda yeni belge satışı yapılamayacaktır.

Üyelerimize önemle duyurulur.

EKLER:
148 Numaralı Tebliğe erişmek için tıklayınız.
149 Numaralı Tebliğe erişmek için tıklayınız.