ticaretheyeti

Türkiye - Uganda Siyasi İstişareleri 26 Şubat 2009 günü, Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ünal Çeviköz ile Uganda Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Oryen Henry Okello eşbaşkanlığında Ankara'da gerçekleştirilmiştir.

Büyükelçi Çeviköz'ün ulşatırma alanında Uganda'nın kendini geliştirmesinin iktisadi kalkınma açısından önem taşıdığını ve bu alanda Türk inşaat sektörünün altyapı projelerine katkıda bulunabileceğini söylemesi üzerine, Bakan Okello ülkesinin dünyanın üçüncü büyük muz üreticisi olmasına rağmen, üretilen muzun ancak yarısının ihraç için limanlara ulaştırılabildiğini, kalan yarının ise yollarda çürüdüğünü açıklayarak, ulaşım alaınında altyapı yetersizliğinin Uganda'nın önemli sorunlarından biri olduğunu belirtmiştir.

Devlet Bakanı Okello, meyve sularının paketlenmesi, meyvelerin ihracat için paketlenmesi, konserve imalatı gibi sanayi kollarına ihtiyaç duyduklarını, diğer taraftan temel iktisadi aktivitesi tarım olan Uganda'da tarım arazilerinin özel tarımsal üretim yapmak isteyen herkese uzun süreli kiralama şeklinde tahsis edildiğini ifade etmiştir.

Ayrıca, Tarım ürünlerinin işlenmesi sanayisinin Uganda için önemli olduğunu belirten Bakan Okello, ülkesinde üretilen ham kahvenin küresel pazardan 30 centlik pay aldığını, öte yandan aynı kahvenin Amerika Birleşik Devletleri ya da Batı ülkeleri pazarına çıktığında en az 3,50$'dan alıcı bulduğunu, kahvenin katma değer eklenerek ihraç edilmesi halinde Ugandalı üreticinin 2-2,50$ gelir elde edebileceğini, bu nedenle kahve, muz, ananas, mango gibi ürünlerin işlenmesi yollarının bulunması gerektiğini vurgulayarak, Uganda ürünlerine katma değer sağlayacak gıda işleme ve gıda paketleme kollarında faaliyet gösteren Türk iş adamları ve sanayicilerini Uganda'ya davet etmiştir.

sanayi

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı'ndan aldığımız bir yazıda; Vakfın Üniversite-Sanayi İşbirliğini güçlendirmek ve üniversitelerde gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşmesini teşvik amacıyla vereceği "Dr. Akın Çakmakçı Sanayide Uygulanmış Tezlerin Başarı Öyküleri" ödülü ile sanayide uygulanmış tezleri seçerek uygulandığı firmalara ödüller verileceği ve bu tezleri başarı öyküleri olarak yayınlanacağı belirtilmektedir.

İlgili yazının tamamı ve başvuru formunu http://www.itso.org.tr/duyurular/ttgvtez.pdf buradan indirebilirsiniz.

İFOR, uluslararası fuar merkeziyle, Türk Mobilya Sektörünün merkezi olan İnegöl'de hizmet veriyor. İFOR Fuarcılık İnegöl Belediyesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ve İnegöl Mobilyacılar Odasının ortak kuruluşudur.

İnegöl Mobilyasının son 10 yılda kat ettiği mesafe bölge ve ülke genelinde sektörün merkezi  konumuna yükselmiştir. Çağdaş ürün tasarımlarıyla imal edilen mobilyalar, İFOR ile  dünyaya açılıyor. İFOR Uluslararası Fuar Merkezi, İnegöl Belediyesi Hikmet Şahin Kültürparkı kompleksi içerisinde yer alıyor. Ülke ticaretini geliştirmek ve İnegöl Mobilyası ismini uluslararası platforma taşımak amacıyla yılda iki kez düzenlenmekte olan İnegöl Mobilya Dekorasyon Fuarı 25.000 metrekare alana kurulu olan 6500 metrekare kapalı alanıyla hizmet veriyor.

TÜRK MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN MERKEZİ: İNEGÖL

İnegöl merkez nüfusu 100 bini aşan, belde ve köyleri ile 200 bini bulan Türkiye?nin en büyük ilçelerinden biri. 3000 yıllık geçmişe sahip ilçe, tarihi ipek yolu üzerinde yer alıyor.Dört tarafı ormanlarla çevrili ilçede ağaç işleme sanatı 20. Y.Y başlarına dayanıyor. Kerestecilik, sandık, fırın küreği, fıçı, fayton at arabası ve araba tekerliği ile üretime başlayan sektör bugün Türk Mobilya Sektörünün % 30'unu teşkil ediyor. O dönemin en modern ev mobilyası unvanına sahip hazeran sandalye, İnegöl'ün ağaç işçiliğindeki ağırlığını daha da perçinlemiş. Ürettiklerini yurt geneline göndermeye başlayınca ilçenin adı bütün Türkiye tarafından bilinir hale gelmiş.

1960'larda 20-30 kişinin çalıştığı işletmelerde fabrikasyon üretimle tanışılmış, 1980'den sonra üretimin miktarı da çeşitliliği de artmış. İnegöl'ün % 65'ini oluşturan Mobilya Sanayi büyük bir gelişim süreci içerisinde. Yeni jenerasyonun ortaya koyduğu vizyon sonucu 2000'de 1 milyon dolar olan mobilya ihracatı, 2009'da 115 milyon doların üzerine çıktı. Modern tasarımlı ürünleri ve kalitesiyle dünya tarafından da fark edilen İnegöl, AB ülkeleri başta olmak üzere 100'ü aşkın ülkeye mobilya ihraç ediyor.

İnegöl'ün sektöründe merkez olma yolunda rakiplerine göre çok daha avantajlı; coğrafi konumu. İstanbul, Ankara, İzmir üçgeni arasında yer alması Kayseri ve Ankara'ya göre İnegöl'ü bir adım öne geçiriyor. Özellikle alım gücü yüksek İstanbul'a olan yakınlığı rakiplerine fark atmasında belirleyici unsur olma özelliği taşıyor. Öte yandan sektörün hammaddeyi ilçeden karşılaması İnegöl'ü ayrıcalıklı kılıyor. İnegöl Mobilya Sektörü,

İnegöl Organize Sanayi Bölgesinden ağacından suntasına, süngerinden kumaşına düşük maliyetle ulaşabiliyor. Kaliteli mobilyayı ucuza mal eden üreticiler, bu avantajını yoğun bir şekilde kullanıyor.

Türk Mobilya Sektörünün kalbi İnegöl'de atıyor.

ticaretheyeti

Türkiye-Hindistan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komitesi (KEK) VIII. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı 9 Şubat 2000 tarihinde Yeni Delhi'de imzalanarak, 20 Temmuz 2000 tarihli ve 24107 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bahse konu olan Komitenin IX. Dönem Toplantısı'nın Devlet Bakanı Sayın Mehmet Aydın ve Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Anand Sharma eş başkanlığında, 1-2 Eylül 2009 tarihinde Ankara'da gerçekleştileceği bildirilmiştir.

Bu çerçevede, toplantıda görüşülmek üzere anılan ülke ile mevcut ilişkilerin, sorunların ve işbirliği önerilerinin 24 Temmuz 2009 tarihine kadar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne iletilmesi gerekmektedir.