İlgi: T.C. Bursa Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü'nün 27.06.2019 tarihli ve E.00045507341 sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı yazı ile Odamıza iletilmiş olan; Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın sınai mülkiyet hakkı sahibi olduğu, Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaretli ürün olarak tescilli "Malatya Kayısısı" isminin kullanılması ile ilgili esaslar ve hukuki yaptırımları içeren yazısı ekte sunulmaktadır.

EK: "Malatya Kayısısı" isminin kullanılması

İlgi: T.C. Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu'nun 19.06.2019 tarihli ve E.103501 sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı yazı ile aşağıdaki duyuru metni ile sunulan anketin siz değerli üyelerimiz tarafından 30 Haziran 2019 Cuma günü saat 18:00'e kadar online olarak doldurulması talep edilmektedir.

Değerli Sanayi Temsilcilerimiz,

10/7/2018 tarihli ve 1 sayılı "Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile bilim, teknoloji ve yenilik ile ilgili alanlarda Cumhurbaşkanınca alınacak kararlar ve oluşturulacak politikalarla ilgili öneriler geliştirmek amacıyla Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu (BTYPK) kurulmuştur.

BTYPK’nın görev ve yetkileri arasında bölgesel ve küresel rekabette mukayeseli üstünlük kazandıracak alanları tespit edip bu alanlara yönelik tavsiyelerde bulunmak; bilim ve teknoloji alanındaki araştırma ve geliştirme politikalarının ekonomik kalkınma, sosyal gelişme ve milli güvenlik hedefleri doğrultusunda tespit edilmesi, yönlendirilmesi ve koordinasyonunun sağlanması amacıyla altyapı, insan kaynağı ve diğer tüm kaynakların geliştirilmesine yönelik araştırmalar yaparak öneriler oluşturmak yer almaktadır. Bu konular da dahil olmak üzere görev alanlarına giren tüm konularda Bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, sivil toplum ve sektör temsilcileri, alanında uzman kişilerin görüşü alınarak uygulanan politikalar ve gelişmeler izlenmekte, yapılan çalışmalarla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımıza rapor sunulmaktadır.

Bu bağlamda yürütülmekte olan sektörlerin önünü açabilecek “Teknoloji Alanlarının Önceliklendirilmesi” çalışması kapsamında nitel ve nicel analizlerle belirlenen kritik/öncü teknoloji alanlarının ekonomik etkilerinin ortaya konması çalışmalarında kullanılmak üzere “Teknoloji Alanlarının Ekonomik Faaliyet Kodları ile (NACE Kodları bazında) İlişkilendirilmesi”ne yönelik bir analiz çalışması başlatılmıştır. Söz konusu çalışma, internet üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilen bu ilişkilendirilme anketi aracılığıyla, 27 teknoloji alanında yürütülmektedir.

Ankete "https://anket.tubitak.gov.tr/index.php?sid=66451&lang=tr" bağlantısı aracılığıyla erişilebilmektedir.

İşbu ankete vereceğiniz cevaplar; kritik teknolojilerin ekonomik değer/etkilerinin doğru ve güvenilir şekilde ölçülebilmesi, veriye dayalı olarak mevcut durum tespitlerinin yapılabilmesi ve bu sayede geleceğe dair adımların atılması süreçlerinin etkin şekilde yürütülmesi açısından son derece önemlidir. Bu nedenle, ankete katılımınız elzemdir.

Söz konusu anketin, firmanız bünyesindeki Ar-Ge ve yenilik yöneticileri tarafından doldurulması beklenmektedir. Ankete 30 Haziran 2019 Cuma günü saat 18:00'e kadar katkılarınız verilmesi hususunda gereğini Kurul adına rica ederiz.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu

Tüm sorularınıza ilişkin bizlerle iletişime geçebilirsiniz: E-posta: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. Telefon: +90 312 403 52 56 ve +90 312 298 10 69 – Gökalp ERTUĞRUL

Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan devlet desteklerinin ayrıntılı olarak yer aldığı Devlet Yardımları Rehberi, Bakanlığın yeni teşkilat yapısı doğrultusunda sunulan hizmet ve uygulamalara göre yeniden hazırlanmıştır.

İhracatçılarımızın Bakanlık destekleri hakkında en güncel bilgiye toplu olarak ulaşmalarını sağlamak üzere hazırlanan ve bir örneği ekte sunulan Devlet Yardımları rehberi Bakanlık internet sayfasında (https://ticaret.gov.tr/data/5b87fac913b8761160fa1cf0/Devlet_Yardimlari_Rehberi.pdf) elektronik erişime açılmıştır.

EK: Devlet Yardımları Rehberi

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 08 Mayıs 2019 tarihinde 6. Başvuru Çağrı İlanı'na çıkmış bulunmaktadır.

6. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme" adlı tedbir kapsamında başvurular kabul edilecektir.

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbirinde toplam destek bütçesi 60.000.000 Avro'dur. Yatırımcılara sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu'dur. Bu destek "Kamu Katkısı" olarak adlandırılmakta olup program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.

Söz konusu tedbir kapsamında desteklenecek sektörler şunlardır:

• Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi
  • Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi
  • Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürünler
  • Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği
  • Makine Parkları
  • Yenilenebilir Enerji Tesisleri

6. Başvuru Çağrı İlanı hakkındaki diğer detaylar ekte sunulmuş olup başvurular 08.07.2019 tarihinde saat 09:00'dan itibaren yatırımın uygulanacağı ilde bulunan TKDK İl Koordinatörlüklerinde kabul edilmeye başlanacaktır. Online Proje Başvuru Sistemi 20.08.2019 tarihinde saat 21:00'da kapatılacaktır. Başvuruların TKDK İl Koordinatörlüklerine son teslim tarihi 23.08.2019, saat 18:00'dir.

Destek programı ile ilgili detaylı bilgiye Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun resmi internet sayfası https://www.tkdk.gov.tr/ adresinden ulaşılabilmektedir.

EK: IPARD II Altıncı Başvuru Çağrı İlanı