Nakit Hibe Desteği Bekliyoruz

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ, Covid-19 ile mücadele kapsamında sanayici, tüccar ve esnafların ekonomik sürekliliğinin sağlanabilmesi noktasında alınması gereken ekonomik tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Pandeminin başladığı ilk günden bu yana firmaların taleplerine ve sektörlerin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla yoğun mesai içinde olduklarını söyleyen İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ, “Özellikle son dönemde gündeme taşıdığımız kısa çalışma ödeneği, tüm sektörleri kapsayacak şekilde Nisan, Mayıs ve Haziran ayında da uygulanacak.”

EKONOMİDE SÜREKLİLİĞİ SAĞLAMALIYIZ

“Dünya genelinde yaklaşık 1,5 yıldır gündemde olan Covid-19 pandemisi sebebiyle vatandaşlarımızın can sağlığının korunması noktasında ülkemizde dönem dönem günün şartlarına uygun olarak tedbir ve önlemler alınmaktadır. Son olarak geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından İçişleri Bakanlığımız tarafından açıklanan ve 29 Nisan ile 17 Mayıs tarihleri arasını kapsayan tam kapanma süreci 29 Nisan Perşembe günü itibariyle uygulanmaya başlanacaktır. İnsanlarımızın yaşamlarını sağlıklı şekilde sürdürebilmelerinin yanı sıra hayatın ekonomik boyutunun da sürekliliğinin sağlanması ve yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi büyük önem taşımaktadır. Yaşanan bu zorlu süreçte hükümetimizden; KGF kredi ödemelerinin faizsiz olarak 6 ay ertelenmesi, SGK ve diğer vergi ödemelerinin ötelenmesi, 30 Nisan-31 Mayıs 2021 tarihleri arasında verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannameleri ve sisteme yüklenmesi gereken sicil belgeleri ve E-defter beratları süresinin 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılması, KGF destekli, düşük faizli kredi desteğinin sağlanması, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 13. maddesine göre mücbir sebep ilan edilerek tüm beyan, bildirim ve ödemelerin Ekim 2021 tarihine kadar ertelenmesi, elektrik, su ve gaz fatura ödemelerinin 2 ay ötelenmesi, çek, senet, kredi kartı ve diğer kredi taksitlerinin en az 1 ay süreyle faizsiz ertelenmesi ve düşük faizli çek ve senet ödeme kredi imkânlarının sağlanması hususlarında destek bekliyoruz.”

“TAM KAPANMA SONRASI YENİ DESTEKLER BEKLİYORUZ”

“Tam kapanma ile birlikte hizmetlerine ara vermek ya da sınırlandırmak zorunda kalan sektörlerimiz ve bu sektörlere bağlı işletmelerimizin ekonomik sıkıntıları daha da derinleşecektir. Sosyal refahı korumamız ve ticaret hayatının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için ilave desteklerin hızla harekete geçirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda başta yeme – içme hizmet ve perakende sektörü olmak üzere faaliyetleri askıya alınan ve geliri tamamen ortadan kalkan işletmelerimize düşük maliyetli krediler yerine nakit hibe desteği sağlanması konusundaki çağrımızı da yinelemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Yayınlanma Tarihi: 29-04-2021

İçişleri Bakanlığımız tarafından 81 İl Valiliğine "Kademeli Normalleşme Tedbirleri Genelgesi" gönderildi.

Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve salgının seyrinde yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’ten 1 Haziran 2021 Salı günü saat 05.00’e kadar uygulanacak olan kademeli normalleşme döneminde aşağıdaki tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.

Kademeli normalleşme döneminde; hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 21.00­-5.00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma günleri saat 21.00’den başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla genelgede belirtilen yerler ve kişiler kısıtlamadan muaf tutulacaktır.

Söz konusu kısıtlamalar ile ilgili bilgi için aşağıda linki yer alan Genelgenin dikkatlice okunması önem arz etmektedir.

Sokağa çıkma kısıtlamasının günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amacıyla; Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi aynı Genelgenin ekinde belirlenmiştir.

Genelgede belirtilen bu kişilerin yapılacak denetim ve kontrollerde sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanacağı günlerde istisna kapsamında olduğunu belgelemek ve muafiyet nedeni/güzergahı ile sınırlı olmak kaydıyla; cezai işlemlerle karşı karşıya kalmamaları için e-devlet üzerinden izin belgesi almaları gerekmektedir.

İzin Formunun ilgili işyeri dışında başka bir yere onaylatılmasına gerek yoktur.

Üyelerimize önemle duyurulur.

EK:

1-Kademeli Normalleşme Tedbirleri Genelgesi

2-Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi

3- Çalışma İzin Görev Belgesi Formu (PDF)

4- Çalışma İzin Görev Belgesi Formu (Excel)