Ekonomide İnegöl Örneği

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, İnegöl’ün 2020 yılında 1 milyar 572 milyon dolarlık bir dış ticaret hacmi oluşturduğunu, verdiği 698 milyon dolarlık dış ticaret fazlası ile Türkiye iller sıralamasında 10. sırada yer aldığını ifade etti.

İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, 2020 yılı Dış Ticaret istatistikleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Uğurdağ, Koronavirüs pandemisine rağmen İnegöl’ün 698 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek ekonomide model olmaya devam ettiğini belirtti.

Dış ticaret rakamlarını aktaran Başkan Yavuz Uğurdağ, “Malumunuz olduğu üzere 2020 yılının başından bu yana koronavirüs pandemisi nedeniyle birçok iş ve işleyişler belli aralıklarla yavaşlamış ve durma noktasına gelmişti. Ancak 2020’nin ortasından itibaren girilen Yeni Normal Süreç ile birlikte devletimizin ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin de destekleriyle ekonomik hareketlilik sağlanmış ve sektörlerimiz normal çalışma potansiyellerine geri dönmüşlerdi. Ekonomik anlamda birçok bölgeye rol model olan ilçemiz de bu süreçte çalışmalarını başarılı bir şekilde yürüterek ortaya koyduğu performans ile yine adından söz ettiren bir ilçe oldu. İnegöl 2020 yılında 807 firma ile 1 milyar 135 milyon dolar ihracat, 53 firma ile 437 milyon dolar ithalat yaparak 1 milyar 572 milyon dolar dış ticaret hacmi gerçekleştirmiştir. 2020 yılı verilerine göre İnegöl 698 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek bu noktada örnek teşkil etmeye devam etmiştir.”

MOBİLYA YENİDEN İHRACAT 1.Sİ OLDU

“İnegöl’ün 2019 ve 2020 yıllarını kıyasladığımızda, ihracat 1 milyar 148 milyon dolardan 1 milyar 135 milyon dolara düşerek %1,16 azaldı. İthalat ise 258 milyon dolardan 437 milyon dolara yükselerek %69 arttı. Bu verilere göre 2020 yılında ilçemizin dış ticaret hacmi de bir önceki yıla göre yaklaşık %12 arttı. 2020 yılının ihracat birincisi yine mobilya sektörü oldu. Mobilya, Tekstil ve Gıda sektörleri ihracatında düşüş yaşanırken Orman Ürünleri, Otomotiv Yan Sanayi, Kimya, Makine-Metal ve Diğer sektörlerinin ihracatı arttı. Mobilya sektörü 536 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek İnegöl’ün ihracatında %47 ile en büyük paya sahip oldu. İhracatta, Otomotiv Yan Sanayi sektöründe %247, Makine-Metal sektöründe %25, Orman Ürünleri sektöründe %7, Kimya sektöründe %6 artış yaşanırken toplam ihracat bir önceki yıla göre %1,16 düşüş gösterdi. İhracatta, Tekstil sektöründe %12, Gıda sektöründe %8 ve Mobilya sektöründe %7 düşüş gerçekleşti. İthalatta ise tüm sektörler toplamında %69’luk bir artış yaşandı. İthalatta %56 ile en büyük paya Tekstil sektörü sahip oldu ve %105’lik artış göstererek tüm zamanların ithalat rekorunu kırdı. Otomotiv Yan Sanayi sektörünün 2019 yılında ithalatı yokken 2020 yılında 26 Milyon Dolar ithalat gerçekleştirdi. İthalatta, Orman Ürünleri sektörü %25’lik düşüş gösterdi.”

“TÜRKİYE İHRACATININ %0,7’Sİ İNEGÖL’DEN”

“2019-2020 yılları Türkiye karşılaştırmasına baktığımızda ise, ihracatı bir önceki yıla kıyasla 172 milyar dolardan 161 milyar dolara düşerek yaklaşık %6 azaldı. İthalat ise bir önceki yıla kıyasla 203 milyar dolardan 209 milyar dolara yükselerek yaklaşık %3 arttı. İnegöl 2020 yılında Türkiye’nin toplam ihracatının %0,7’sini gerçekleştirdi.”

TÜRKİYE MOBİLYA İHRACATININ %19’U İNEGÖL’DEN

“İnegöl olarak 2020 yılında 1 milyar 135 milyon dolar ihracatla 18. sıradan 17. sıraya, 437 milyon dolar ithalatla 28. sıradan 25. sıraya yükselirken, 1 milyar 572 milyon dolar dış ticaret hacmi ile 21. sırada yer aldık. 698 milyon dolar dış ticaret fazlası ile Türkiye’nin iller sıralamasında 10. sırada yer aldık. Mobilya sektöründe Türkiye’nin toplam ihracatı 2 milyar 829 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, İnegöl bu ihracatın %19’u olan 536 milyon dolarlık kısmını gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı.

Yayınlanma Tarihi: 23-03-2021

Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak 29 Mart 2021 günü toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda Bakanlığımız 81 İl Valiliğine Tedbirlerin Gözden Geçirilmesi konulu genelge gönderdi.

Söz konusu Genelgede Bursa ili Çok Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller arasında yer almış olup, Cuma günü saat 21.00’de başlayıp Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde haftasonu sokağa çıkma kısıtlamalası getirilmiştir. Söz konusu kısıtlamalar ile ilgili bilgi için aşağıda linki yer alan Genelgenin dikkatlice okunması önem arz etmektedir.

Sokağa çıkma kısıtlamasının günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amacıyla; Açık Olacak İş Yeri, İşletme ve Kurumlar ile İstisna Kapsamında Olan Kişiler için İçişleri Bakanlığı'nın 01.12.2020 tarihli aşağıda yer alan Genelgesi'ndeki muafiyetler uygulanmaya devam edecektir.

Genelgede belirtilen bu kişilerin yapılacak denetim ve kontrollerde kısıtlamalardan muaf olduklarını kanıtlamaları ve cezai işlemlerle karşı karşıya kalmamaları için aşağıda yer alan İzin Formunun doldurulup işyeri tarafından kaşe ve imza yapılmış olarak yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

İzin Formunun ilgili işyeri dışında başka bir yere onaylatılmasına gerek yoktur.

İzin Formları her bir çalışan için en fazla 1 haftalık düzenlenecektir.

Üyelerimize önemle duyurulur.

EKLER:

1. 30.03.2021 tarihli Koronavirüs Tedbirlerinin Gözden Geçirilmesi Genelgesi
  2. 01.12.2020 tarihli Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlar ile İstisna Kapsamında Olan Kişilerin Yer Aldığı Genelge
  3. İzin Formu MS EXCEL dosyası (xls) için tıklayınız.