Mustafa Kemal ATATÜRK
Orman Ürünleri, Kağıt, Mobilya ve Tekstil sektörleri için PEFC Sertifikasyonu Bilgilendirme Semineri

19 Eylül 2024 Perşembe günü saat 13.30’da Odamız Konferans Salonunda “Orman Ürünleri, Kağıt, Mobilya ve Tekstil sektörleri için PEFC Sertifikasyonu” bilgilendirme semineri ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir.

Son otuz yılda, bazı ürünlerin tarımsal üretimi kabaca Libya’nın yüzölçümü eşdeğerinde 1.78 milyon kmlik bir alanda bulunan ormanların yok olmasına yol açarak, iklim değişikliğine ve biyoçeşitlilik kaybına katkı sağlamıştır. Sera gazı emisyonlarının %11’ine neden olan ormansızlaşma, talep gören kimi ürünlerin tarımsal üretimi için ormanların tarım arazilerine dönüştürülmesinden kaynaklanmaktadır. Ormansızlaşmaya %80 oranında soya, et ve palm yağı üretimi neden olmaktadır. Söz konusu ürünlerin tüketiminin %7 ila 10’u AB ülkelerinde gerçekleştirilmektedir.

Bu çerçevede, ormansızlaşma ve orman bozulumunun önlenmesi amacıyla 2023/1115 Sayılı Ormansızlaşmanın Önlenmesi Tüzüğü 9 Haziran 2023 tarihli AB Resmî Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 Anılan Tüzük ile:

  • Ormansızlaşmaya sebep olan soya, sığır eti, palm yağı, ahşap/ağaç ürünleri, kakao, kahve ve bunlardan elde edilen belirli ürünleri üretimde girdi olarak kullanan çikolata, mobilya, lastik ve deri gibi ürünler mevzuat kapsamında olup, iki yılda bir yapılacak gözden geçirme sonucunda ürün kapsamı genişletilebilecektir.
  • Mevzuat kapsamındaki söz konusu ürünlerin AB pazarına girişi için ormansızlaşmaya sebep olmadıklarının, ahşap ve ahşap ürünleri için ise ormansızlaşmanın yanında orman bozulumuna yol açmadığının ve ilgili ülke mevzuatına uygun üretildiklerinin gösterilmesi, ürünlerin ormansızlaşmaya sebep olmayacak şekilde üretildiğini göstermeye yönelik özen yükümlülüğünün (due diligence) yerine getirilmesi gerekecektir.

Bu itibarla, mevzuat kapsamındaki ürünlerin AB pazarına sunulması için 30 Aralık 2024 tarihinden itibaren anılan tedarik zincirlerindeki operatörlerin, AB'ye ihraç edilen emtia ve ürünlerin ormansızlaştırma içermediğini ve yasal olarak üretildiğini gösterebilmeleri gerekmektedir. Küçük ve mikro işletmeler için ise altı aylık bir ek süre tanınmış olup, uygulama başlangıç tarihi 30 Haziran 2025 olarak belirlenmiştir.

Sürdürülebilir Orman Yönetimi ve PEFC Sertifikasyonu: PEFC sertifikasyonu, ormanların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini ve orman ürünlerinin izlenebilirliğini sağlar. Orman ürünlerinin, çevresel sorumlulukla üretildiğini garanti eden bu sertifikasyon, aynı zamanda işletmelere uluslararası pazarlarda rekabet avantajı sunar.

AB Ormansızlaşma Tüzüğü Zorunlulukları: AB’nin yeni tüzüğü, ormansızlaşmaya neden olan ürünlerin AB pazarına girişini düzenleyerek, bu ürünlerin "ormansızlaştırma içermediğini" ve "yasal" olarak üretildiğini kanıtlamayı zorunlu kılmaktadır. Bu tedarik zincirinde yer alan operatörler, risk analizi yapmalı, gerekli özen yükümlülüklerini yerine getirmeli ve bu süreci tamamlamadan ürünlerini AB’ye ihraç edememelidir.

Seminerimizde, hem PEFC sertifikasyonunun iş dünyasına kattığı değeri hem de AB Ormansızlaşma Tüzüğü’nün getirdiği yeni zorunlulukları detaylı olarak ele alacağız. İşletmelerin bu gerekliliklere nasıl uyum sağlayabileceklerini, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşırken aynı zamanda küresel pazarlarda nasıl rekabet avantajı elde edebilecekleri anlatılacaktır.

Bu bağlamda, Orman Ürünleri, Kağıt, Mobilya ve Tekstil sektörleri için kritik öneme sahip olan PEFC sertifikasyonu hakkında farkındalık oluşturmak ve sürdürülebilir bir gelecek için ilgili sektörlerdeki tüm üyelerimiz seminerimize davetlidir.

 

Tarih : 19 Eylül 2024 Perşembe, saat 13.30-17.00

Yer    : İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu (OSB 1. Cadde)

 

Seminere Online Kayıt için Tıklayınız.

DETAYLI BİLGİ İÇİN;

Yağmur AKMAN - İş Geliştirme Personeli

Tel: 0 224 714 82 60 Dahili : 141

Yayınlanma Tarihi: 10-09-2024

BAŞKANIN MESAJI
ETKİNLİK TAKVİMİ
E-BÜLTEN
ANKET
Duyurularımızdan Nasıl Haberdar Oluyorsunuz?