Mustafa Kemal ATATÜRK
İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi

İhrtacat bedellerinin yurda getirilmesi ve kayıt altına alınması ile ilgili üyelerimizin yaşadıkları belirsizlikler ve bilgi kirliliğinin giderilerek üyelerimizin herhangi bir cezai yaptırımla karşı karşıya kalmamaları için İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi konusunda aşağıdaki duyuru hazırlanmıştır.

İlgili üyelerimize önemle duyurulur.

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ

Zorunluluklar:

İhracat bedeli dövizlerin (avans dahil) fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi ve aracı banka nezdinde kapatılması zorunludur. İhracat hesabının kapatılabilmesi için Gümrük Beyannamesi örneği/bilgileri, ilgili İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB), satış faturası ile indirim ve mahsup konusu belgelerin aracı bankaya ibrazı gerekmektedir.

İhracat bedelinin kabulünün 30 gün içerisinde banka tarafından yapılması gerekmektedir. İhracat bedelinin banka tarafından kabulü Döviz Alım Belgesi (DAB) veya İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) düzenlenerek yapılır. İhracat bedelinin TL’ye dönüşümü zorunluluğu bulunmamaktadır.

İstisnalar:

Ülkemizden İran ve Suriye’ye yapılan ihracata ilişkin bedellerin yurda getirilme zorunluluğu bulunmamaktadır.

İhracat bedellerinin bankacılık sistemiyle doğrudan ülkemize transferinin mümkün olmadığı Afganistan, Irak ve Libya’ya yapılan ihracat işlemlerinde ihracat bedelinin bankalarca kabulünün aşağıdaki yöntemlerden herhangi birisiyle yapılması mümkündür:

  1. İthalatçının Türkiye’deki bankalarda bulunan hesaplarından transferi yoluyla,
  2. İhracat bedelinin ihracat işlemiyle ilişkisi kurulmak şartıyla üçüncü bir ülkeden bankalar aracılığıyla transferi yoluyla,
  3. İhracatçının yazılı beyanının yanı sıra işlemin niteliğine göre satış sözleşmesi ya da kesin satış faturası (veya proforma fatura) ile Gümrük Beyannamesinin bir örneği/bilgileri ibraz edilmek kaydıyla Nakit Beyan Formu aranmaksızın efektif olarak
  4. Peşin döviz olarak getirilen bedellerde, ihracatçının yazılı beyanının yanı sıra işlemin niteliğine göre satış sözleşmesi ya da kesin satış faturası (veya proforma fatura) ibraz edilmek kaydıyla NBF aranmaksızın efektif olarak

Bankacılık sistemiyle doğrudan ülkemize transferinin mümkün olmadığı ülkelere yapılan ihracatta ihracat bedellerinin üçüncü kişiler tarafından efektif olarak bankaya getirilmesi halinde söz konusu bedellerin bankalarca ihracat bedeli olarak kabulü için ihracatçı veya ithalatçı tarafından bedeli getiren üçüncü kişiye bedelin bankaya getirilmesinden önce vekâletname verilmiş olması gerekmektedir.

Cezai Yaptırımlar:

İhracat bedellerini 180 gün içerisinde yurda getirmeyenler, yurda getirmekle yükümlü olunan ihracat bedellerinin rayiç bedelinin %5’i kadar idarî para cezasıyla cezalandırılırlar. İdarî para cezasına ilişkin karar kesinleşinceye kadar söz konusu bedelleri yurda getirenlere, 7.810 TL’den 65.083 TL’ye kadar (2020 yılı için) idarî para cezası verilir. Verilecek idarî para cezası yurda getirilmesi gereken paranın %2,5’inden fazla olamaz.

İthalat, ihracat ve diğer kambiyo işlemlerinde döviz veya Türk Parası kaçırmak kastıyla muvazaalı işlemlerde bulunanlar, yurda getirmekle yükümlü oldukları veya kaçırdıkları kıymetlerin rayiç bedeli kadar idarî para cezasıyla cezalandırılırlar. Bu fiilin teşebbüs aşamasında kalması halinde verilecek ceza yarı oranında indirilir.

İhracat bedellerinin yurda getirilmesi ancak %80’nin bir bankaya satılmaması, bedelin getirilmesi sonrasında yapılan işlemlerde usule ilişkin hataların yapılması veya anılan İhracat Genelgesinin herhangi bir hükmüne aykırılık olması durumunda 7.810 TL’den 65.083 TL’ye kadar (2020 yılı için) idari para cezası uygulanır. Tekerrür durumunda ise bu cezalar iki katı olarak uygulanmaktadır.

Detaylı Bilgi İçin:
Caner ÖZER - Finans Uzmanı
Tel:
0224 714 8260, dahili: 161

Yayınlanma Tarihi: 24-09-2020

BAŞKANIN MESAJI
ETKİNLİK TAKVİMİ
E-BÜLTEN
ANKET
Duyurularımızdan Nasıl Haberdar Oluyorsunuz?