Rusya'ya Düzenlenen FORM-A Belgesi

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 11.09.2020 tarih ve 34221550-101.04.02-7839 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda, Odalar ve ihracatçı şirket/işletmelerden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine yapılan başvurularda, Rusya'ya düzenlenen Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) Belgesi için Rus gümrük makamlarının söz konusu belgenin 4 numaralı kutusuna "for non preferential purposes" ibaresinin yazılmasını istediği bildirilmiş olup, konu hakkında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmasının talep edildiği belirtilmektedir.

Bahse konu Bakanlıktan alınan yazıda, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB)'nin ilgili mevzuatı uyarınca, Rusya'ya ithalatı esnasında anti damping vergisine tabi olan tüm eşya için düzenlenen FORM-A Belgesi'nin 4 numaralı kutusuna "for non-preferential purposes" ifadesinin yazılmasının, yasal bir zorunluluk olduğu belirtilmiştir.

Bu itibarla, başta Rusya olmak üzere AEB üyesi ülkelere ithalatı anti damping vergisine tabi eşya için ihracatçı şirket/işletmelerden bu yönde bir talep gelmesi halinde tevsik edici bilgi/belgeler temin edilmek kaydı ile Bakanlık talimatına göre işlem yapılması gerekmektedir.

Üyelerimize duyurulur.

Yayınlanma Tarihi: 24-09-2020