Pakistan'a İhracatta Karşılaşılan Tarife Dışı Engeller

İlgi: TOBB'nin 02.03.2021 tarihli ve 2112 sayılı yazısı.

İlgi yazıda, Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıya atfen; Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 6. Dönem Toplantısı'nın, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan eş başkanlığında, 13-14 Şubat 2020 tarihlerinde İslamabad'da gerçekleştirildiği ve söz konusu toplantıda, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik olarak "Stratejik ve Ekonomik Çerçeve (SEÇ) ve Eylem Planı'nın imzalandığı bildirilmektedir.

Toplam 71 maddeden oluşan eylem planı kapsamında yer alan "Ticaret ve Yatırımlar"a ilişkin eylemler Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda takip edilmektedir. Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 7. Dönem Toplantısı'nın, bu kez, iki ülke devlet başkanlarının katılımıyla 2021 yılı içerisinde ülkemizde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

SEÇ Eylem Planı'nın Ticaret alt başlığının 2. maddesi; "Elimination of Non-Tariff Barriers and strengthening cooperation on TBT and SPS measures: Both sides have agreed in principle to eliminate Non-Tariff Barriers and strengthening cooperation on Technical Barriers to Trade (TBT) and Sanitary and Phytosanitary Measures (SPS) including collaboration between national accreditation bodies, accredited and/or authorized certification bodies, testing laboratories and centers." şeklindedir.

Bu kapsamda, üyelerimizce Pakistan'a ihracat işlemleri sırasında karşılaşılan "Tarife Dışı Engel" olarak bildirilebilecek hususların TOBB'ye iletilmek üzere Odamıza (ab@itso.org.tr adresine) gönderilmesi gerekmektedir.

İlgili üyelerimize duyurulur.

Yayınlanma Tarihi: 03-03-2021

Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak 29 Mart 2021 günü toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda Bakanlığımız 81 İl Valiliğine Tedbirlerin Gözden Geçirilmesi konulu genelge gönderdi.

Söz konusu Genelgede Bursa ili Çok Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller arasında yer almış olup, Cuma günü saat 21.00’de başlayıp Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde haftasonu sokağa çıkma kısıtlamalası getirilmiştir. Söz konusu kısıtlamalar ile ilgili bilgi için aşağıda linki yer alan Genelgenin dikkatlice okunması önem arz etmektedir.

Sokağa çıkma kısıtlamasının günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amacıyla; Açık Olacak İş Yeri, İşletme ve Kurumlar ile İstisna Kapsamında Olan Kişiler için İçişleri Bakanlığı'nın 01.12.2020 tarihli aşağıda yer alan Genelgesi'ndeki muafiyetler uygulanmaya devam edecektir.

Genelgede belirtilen bu kişilerin yapılacak denetim ve kontrollerde kısıtlamalardan muaf olduklarını kanıtlamaları ve cezai işlemlerle karşı karşıya kalmamaları için aşağıda yer alan İzin Formunun doldurulup işyeri tarafından kaşe ve imza yapılmış olarak yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

İzin Formunun ilgili işyeri dışında başka bir yere onaylatılmasına gerek yoktur.

İzin Formları her bir çalışan için en fazla 1 haftalık düzenlenecektir.

Üyelerimize önemle duyurulur.

EKLER:

1. 30.03.2021 tarihli Koronavirüs Tedbirlerinin Gözden Geçirilmesi Genelgesi
  2. 01.12.2020 tarihli Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlar ile İstisna Kapsamında Olan Kişilerin Yer Aldığı Genelge
  3. İzin Formu MS EXCEL dosyası (xls) için tıklayınız.