Tek Kullanımlık Plastik Ürünler İle Çözülebilir Plastikten Elde Edilen Ürünlerin Yasaklanmasına Dair Yönetmelik Hakkında

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 02.03.2021 tarih ve 34221550-100-2039 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda, AB Komisyonu'nun 2019/904 sayılı düzenlemesi ile AB içinde tek kullanımlık plastiklerin kullanımının azaltılması amaçlandığı bildirilmektedir.

Yazıda anılan düzenlemeyle birlikte; Almanya tarafından "Tek Kullanımlık Plastik Ürünlerin ve Çözülebilir Plastikten Elde Edilen Ürünlerin Piyasaya Girişinin Yasaklanmasına Dair Yönetmeliğin" onaylandığı ve 3 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. İlgili yönetmelikte tek kullanımlık plastik ürün, plastik, çözülebilir plastik, piyasaya sürme ve piyasada hazır bulunma kavramlarının tanımları yapılmış ve piyasaya girişi yasaklanan ürünler sıralanmıştır.

Tanımı düzenlenen kavramlar:
- Tek Kullanımlık Plastik Ürün: Tekrar kullanılmayacak şekilde tasarlanan, üretilen, piyasaya sürülen ve tamamen veya bir kısmı plastikten mamul ürün
- Plastik: Polimerden mamul hammadde (biyopolimer hariç)
- Çözülebilir Plastik ( oxo-degradable plastics): Doğada fragmente olabilmesi amacıyla üretim sürecinde kimyasallar kullanılan plastik
- Piyasaya Sürme: Bu yönetmelik kapsamındaki ürünün piyasaya ilk defa sürülmesi
- Piyasada Hazır Bulunma: Ticari faaliyet kapsamında kullanılmak veya tüketilmek amacıyla para karşılığı veya para karşılığı olmaksızın ürünün teslimi

Piyasaya girişi yasaklanan ürünler:
- Tıbbi kullanımlar hariç plastik kulak çubukları
- Plastik çatal, kaşık, bıçak, tabak
- Plastik karıştırma çubukları
- Polistirenden üretilmiş içecek bardakları (to go bardaklar) ve içecek kapları ile kapakları
- Tıbbi kullanımlar hariç pipetler
- Balon sapları (tüketiciye sunulmayan endüstriyel kullanımlar hariç)
- Polistirenden mamul fast-food yemek paketleri
- Çözülebilir plastikten (oxo-degradable plastics) mamul ürünler

Yazıda devamla, yukarıda piyasaya girişi yasaklanan ürünlerin ilgili yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden önce (3 Temmuz 2021) piyasaya sürülmüş olması şartıyla satışının mümkün olabileceğini; geçiş süreci belirlenerek pandemi nedeniyle stoklarda oluşan fazlalılığın eritilmesi ve tüketime hazır ürünlerin imha edilmemesinin sağlanarak oluşabilecek ekonomik zararın engellenmesinin amaçlandığı ifade edilmiştir.

Buna ilaveten, AB Komisyonu düzenlemesiyle uzun vadede bu ürünlere yönelik üretimin ve ithalatının yasaklanmasıyla piyasada arzın ortadan kalkması durumu olduğu için sektörde faaliyet gösteren firmaların tek kullanımlık plastik ürünler yerine metal, tahta, cam ve karton vb. ürünlere yönelmeleri gerektiği açıklanmıştır.

EK'i görmek için tıklayınız.

Yayınlanma Tarihi: 03-03-2021

Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak 29 Mart 2021 günü toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda Bakanlığımız 81 İl Valiliğine Tedbirlerin Gözden Geçirilmesi konulu genelge gönderdi.

Söz konusu Genelgede Bursa ili Çok Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller arasında yer almış olup, Cuma günü saat 21.00’de başlayıp Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde haftasonu sokağa çıkma kısıtlamalası getirilmiştir. Söz konusu kısıtlamalar ile ilgili bilgi için aşağıda linki yer alan Genelgenin dikkatlice okunması önem arz etmektedir.

Sokağa çıkma kısıtlamasının günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amacıyla; Açık Olacak İş Yeri, İşletme ve Kurumlar ile İstisna Kapsamında Olan Kişiler için İçişleri Bakanlığı'nın 01.12.2020 tarihli aşağıda yer alan Genelgesi'ndeki muafiyetler uygulanmaya devam edecektir.

Genelgede belirtilen bu kişilerin yapılacak denetim ve kontrollerde kısıtlamalardan muaf olduklarını kanıtlamaları ve cezai işlemlerle karşı karşıya kalmamaları için aşağıda yer alan İzin Formunun doldurulup işyeri tarafından kaşe ve imza yapılmış olarak yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

İzin Formunun ilgili işyeri dışında başka bir yere onaylatılmasına gerek yoktur.

İzin Formları her bir çalışan için en fazla 1 haftalık düzenlenecektir.

Üyelerimize önemle duyurulur.

EKLER:

1. 30.03.2021 tarihli Koronavirüs Tedbirlerinin Gözden Geçirilmesi Genelgesi
  2. 01.12.2020 tarihli Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlar ile İstisna Kapsamında Olan Kişilerin Yer Aldığı Genelge
  3. İzin Formu MS EXCEL dosyası (xls) için tıklayınız.