Türkiye-Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Formu

TOBB, Türkiye ve Moldova arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, ticaretin ve yatırımların arttırılması ve iki ülke arası potansiyel işbirliği alanlarının belirlenmesi konularını esas alarak, Moldova'ya yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.

Bahse konu çalışmalar kapsamında, 15 Aralık 2020 tarihinde, TOBB ve Moldova Ticaret ve Sanayi Odası (CCI RM) tarafından "Türkiye-Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Forumu" kurulmasına dair Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.

Türkiye-Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Forumu, genel olarak, Türkiye ile Moldova arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişimine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Bahse konu Oda Forumu'nun görevleri, oluşumu ve üye yapısına ilişkin bilgi ekte sunulmuştur.

Türkiye, Moldova'daki yabancı yatırımlar arasında birinci sırada yer almaktadır. Türk şirketleri Moldova'da 6 bin istihdam yaratmıştır. Türk müteahhitleri yaklaşık 620 milyon ABD doları değerinde 45 proje tamamlamıştır. Türkiye ve Moldova arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde ticaret hacmi 600 milyon civarına ulaşmıştır. Bu rakamın 1 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.

Ülkemizden Moldova'ya örme mensucatlar, domates, turunçgiller, tedavide/korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar, kağıt havlu vb. hijyenik ürünler, alüminyum çubuk ve profiller ve sentetik lif ipliği vb ihraç edilirken, ülkemiz Moldova'dan ayçiçeği tohumu, sökülecek gemiler, kolza tohumları, demir çelik döküntü ve hurdaları ve buğday mahlutları vb. ithal etmektedir.

Türkiye-Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Forumu'na üye olmak için TOBB İkili Odalar web sitesi  https://tobb.org.tr/IkiliOdalar/TurkiyeMoldovaTSO   linkinde yer alan "Üyelik Başvuru Formu"nun doldurulması gerekmektedir.

Yayınlanma Tarihi: 05-01-2021

Koronavirüs tedbirleri kapsamında, 30.11.2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda İçişleri Bakanlığı tarafından 01.12.2020 tarihli ve "Koronavirüs Salgını Yeni Tedbirler" konulu genelge yayımlanmıştır.

Söz konusu Genelge ile 01.12.2020 Çarşamba gününden itibaren geçerli olacak şekilde yeni kısıtlamalar getirilmiştir. Söz konusu kısıtlamalar ile ilgili bilgi için aşağıda linki yer alan Genelgenin dikkatlice okunması önem arz etmektedir.

Sokağa çıkma kısıtlamasının günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amacıyla; Açık Olacak İş Yeri, İşletme ve Kurumlar ile İstisna Kapsamında Olan Kişiler Genelge'de belirtilmiştir.

Genelgede belirtilen bu kişilerin yapılacak denetim ve kontrollerde kısıtlamalardan muaf olduklarını kanıtlamaları ve cezai işlemlerle karşı karşıya kalmamaları için aşağıda yer alan İzin Formunun doldurulup işyeri tarafından kaşe ve imza yapılmış olarak yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

İzin Formunun ilgili işyeri dışında başka bir yere onaylatılmasına gerek yoktur.

İzin Formları her bir çalışan için en fazla 1 haftalık düzenlenecektir.

Üyelerimize önemle duyurulur.

EKLER: