Mustafa Kemal ATATÜRK
ESBEM Hakkında

Eskişehir OSB Müdürlüğü tarafından 2021 kurulan ve iki yıldır Eskişehir ve bölge illerdeki sanayi kuruluşlarına başarıyla hizmet veren ESBEM Sınav ve Belgelendirme A.Ş. uzman kadrosu ve bilgi birikimiyle halen "4 Ana Sektörde 13 Meslek Dalında" Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) onaylı sınav ve belgelendirme çalışmalarını sürdürmektedir. 

Bilindiği üzere işletmelerde yasayla belirlenen meslek dallarında belgesiz çalışan veya çalıştırılan her kişi için işveren ya da işveren vekiline, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2023 yılı için 1.414.-TL idari para cezası verilmektedir. 

Kanun kapsamında "Tehlikeli ve Çok Tehlikeli meslek dallarında Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar çalıştırılamayacaktır" ifadesi gereğince bugüne kadar standartları belirlenen ve Resmi Gazetede yayınlanan 225 meslek dalında çalışanların MYK onaylı belge alma zorunluluğu bulunmaktadır. 

En önemli konuların başında ise özellikle ihracat yapan ve yurtdışına ürün gönderen tüm sanayi kuruluşları için, yurt dışındaki muhatap alıcıları tarafından çoğunlukla personel yetkinlikleri kontrol edildiğinde tek geçerli belge olan "Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)" tarafından onaylı olarak tüm AB ülkelerinde EUROPASS kapsamında ESBEM ve diğer belgelendirme kuruluşlannın verdiği sadece bu belgeler geçerli kabul edilmektedir. Diğer tüm belgeler ile ustalık türü belgeler ise yurtdışındaki alıcılar ve ithalatçı kuruluşlar tarafından çalışan yetkinlik belgesi olarak kabul edilmemektedir. 

ESBEM son 2 yıllık dönemde 13 meslek dalında ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşlarının da aralarında olduğu 65 firma & 1318 kişiyi başarıyla belgelendirmiştir. 2023 yılı içinde de hedef olarak ESBEM tarafmdan bini aşkın kişinin MYK onaylı sınav ve belgelendirme işlemleri yapılmasının yanı sıra hizmet verilen meslek dalları da genişletilecektir.  

ESBEM A.Ş.'nin hizmet verdiği meslek dalları şu şekildedir; 

1-Endüstriyel Taşımacı (Forklift Operatörlüğü) (Seviye 3)
2-Direnç Kaynak Ayarcısı (Seviye 4)
3-Çelik Kaynakçısı (Seviye 3)
4-Köprülü Vinç Operatörü (Seviye 3)
5-Makine Bakımcı (Seviye 3)
6-Metal Kesim Operatörü (Seviye 4)
7-Metal Kesimci (Seviye 3)
8-Metal Levha işleme Tezgah 'KİSİ (Seviye 3)
9-Metal Levha işleme Tezgah Operatörü (Seviye 4)
10-NC/CNC Tezgah işçisi (Seviye 3)
11-NC/CNC Tezgah işçisi (Seviye 4)
12-Plastik Enjeksiyon Üretim Elemani (Seviye 3)
13-Plastik Enjeksiyon Üretim Eleman, (Seviye 4)

Üyelerimize duyurulur.

Yayınlanma Tarihi: 27-01-2023

BAŞKANIN MESAJI
ETKİNLİK TAKVİMİ
E-BÜLTEN
ANKET
Duyurularımızdan Nasıl Haberdar Oluyorsunuz?