Çalıştay, YÜCİTA işblirliğinde 5 Eylül Çarşamba günü İTSO Konferans Salonunda düzenlenecek.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), kendine özgü ürün ve markalara sahip İnegöl için çok önemli bir çalışmaya daha imza atıyor. İTSO’nun Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Araştırma Ağı (YÜCİTA) işbirliğinde düzenleyeceği ‘Coğrafi İşaretlerde Türkiye ve İnegöl’  konulu çalıştay, 5 Eylül Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, çalıştaya üretici birlikleri, ilgili kamu kurumları, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve kooperatif temsilcilerinin katılacağını açıkladı. Başkan Uğurdağ, coğrafi işaretlerin belirli bir alandan kaynaklanan bir ürünü tanımlayan ya da kalitesi, ünü veya diğer karakteristik özellikleri bakımından coğrafi kaynağına atfedilen, bir bölgeyi temsil eden sınaî mülkiyet hakkı olduğunu belirtti. Uğurdağ, iki oturumda gerçekleştirilecek çalıştayda, Türkiye genelinde coğrafi işaretlerin gelişimi ve toplumsal etkileri ile İnegöl’ün yöresel ürünlerinin masaya yatırılacağını kaydetti.

İNEGÖL’E ÖZGÜ ÜRÜNLER

Çalıştayda, İTSO’nun coğrafi işaretler konusundaki çalışmaları ve uygulamalarının da paylaşılacağını bildiren Başkan Uğurdağ, İnegöl’ün hem sanayi, hem tarımsal potansiyeliyle adından söz ettiren önemli bir ekonomik merkez olduğuna dikkat çekti. Bazı alanlarda coğrafi işaretlere sahip olmasına rağmen, halen coğrafi işareti olmayan ancak kendine özgü ürünlerinde olduğuna vurgu yapan Uğurdağ, “Mesela pırasa ve çerezlik ayçiçeğimiz tüm ülkede biliniyor. Bu ürünler İnegöl adı kullanılarak ekonomik değer buluyorlar. İTSO olarak bu alanda sonuçlandırılmış çalışmalarımız var. Ancak,  İnegöl’ün coğrafi işaretler konusunda halen yapması gereken çalışmalar olduğu düşüncesindeyiz. Çalıştayda hem Türkiye’nin hemde İnegöl’ün konumunun ele alınması bu açıdan çok önemli” dedi.

İKİ OTURUMLU PROGRAM

Öte yandan çalıştayın sabahki birinci bölümünde coğrafi işaretler konusunda Türkiye’deki genel durumu ele alınacak. Oturuma Meliha Okur başkanlık yapacak. Çimen Çamoğlu, Türkiye’de Coğrafi İşaretlerde Tüketici Algısı, Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, ‘Coğrafi İşaretler Türkiye Uygulaması ve Son Gelişmeler’, Metro Marketler Satış Direktörü Birol Uluşan, ‘Metro’nun Coğrafi İşaretlere Yaklaşımı’ ve Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı da, ‘Coğrafi İşaretli Kapıdağ Mor Soğanı’ konusu üzerine sunum yapacaklar.

Çalıştay Programı:

Yer      : İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu
            Süleymaniye Mh. 108. Sk. No:24/A (OSB 1. Cd.) 16425 İnegöl/BURSA
Tarih    : 5 Eylül 2018, Çarşamba

09.30 – 10.00:
Kayıt

10.00 – 10.30:
AÇILIŞ KONUŞMALARI

1.    OTURUM: Türkiye Coğrafi İşaretlerin Neresinde?

MODERATÖR: Meliha OKUR
•    10.30 – 10.50:
Konuşmacı: Çimen ÇAMOĞLU: Türkiye’de Coğrafi İşaretlerde Tüketici Algısı
•    10.50 – 11.10:
Konuşmacı:  Prof. Dr. Yavuz TEKELİOĞLU: Coğrafi İşaretler Türkiye Uygulaması ve Son Gelişmeler
•    11.10 – 11.30:
Konuşmacı:  Birol ULUŞAN - Metro Marketler Satış Direktörü: Metro’nun Coğrafi İşaretler Yaklaşımı
•    11.30 – 11.50:
Konuşmacı:  F. Özlem SARI - Erdek Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı: Coğrafi İşaretli Kapıdağ Mor Soğanı

11.50-12.20 ÇAY-KAHVE ARASI

2.    OTURUM: İNEGÖL Coğrafi İşaretlerin neresinde?

MODERATÖR:  Doç. Dr. Zerrin FIRAT
•    12.20 – 12.40:
Konuşmacı:  Kenan KAHRAMAN - Araştırmacı/Yazar:  İnegöl’ün Yöresel Değerleri
•    12.40 – 13.00:
Konuşmacı:  Mesut BESLER - Besler İnegöl Köftecisi İşletme Sahibi: Coğrafi İşaretli İnegöl Köftesi
•    13.00 – 13.20
Konuşmacı:  Selahattin KÜLCÜ - Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı: İnegöl Pırasası-İnegöl Ayçekirdeği

13.20 – 13.30 PLAKET TÖRENİ