Her yıl dış ticaret fazlası vererek pek çok ili sıralamada geride bırakan İnegöl, kendini ispatladığı mobilya sektörünün yanına farklı sektörleri de ekleyerek çeşitlendirmeye gitmek istiyor. Bu çerçevede İnegöl, Ağaç İşleri İhtisas OSB’yi karma OSB yaparak, en az iki bin dönüm alanı ulusal ve uluslararası yatırımcılara açmayı planlıyor. Ayrıca İnegöl, yerli otomobilin üretimi için de yatırımcılara yeşil ışık yakıyor.

ESRA ÖZARFAT – Dünya Gazetesi

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası  (İTSO) Başkanı Metin Anıl, ilçenin kendini mobilyada ispat ettiğini ancak tek bir sektörde kalmanın da riskli olduğunu belirterek, İnegöl’ün geleceği için sektör çeşitlendirilmesine gitmeyi hedeflediklerini söyledi. Ağaç İşleri İhtisas OSB’nin statüsünün değiştirilmesi ve mobilya ağırlıklı karma OSB olması için girişimlerde bulunacaklarını ifade eden Anıl , ” Orayı çeşitlendirmek zorundayız. Uludağ Üniversitesi’yle birlikte bir çalışma başlatıyoruz. Orada ulusal veya uluslararası, endüstri 4.0’ı içine sindirmiş ve bununla alakalı üretim yapan bir firmayı buraya çekmek istiyoruz. Bu kimya, otomotiv, ilaç, elektronik olabilir. Böyle bir firma gelirse yan sanayi oluşacak. Zamanla kendi markalarımızı da çıkarabileceğiz “ dedi.

Gelecek yıllarda mobilya sektörünün varlığını sürdürebilmesi için  Ar-Ge ve inovasyona önem vermesi gerektiğine işaret eden  Metin Anıl, “Modüler mobilyada  ısrar edersek ileride işçilik maliyetlerinin artması nedeniyle rekabet edemez hale geleceğiz. Üretim, işçiliklerin ucuz olduğu yerlere kaymaya başlar. Bu nedenle oda olarak sektörleri çeşitlendirmek ve model oluşturacak tesis Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB gelecekte ister istemez karma OSB olacak “ diye konuştu.

Yerli otomobil için 2 bin dönüm arsa vermeye hazırız  Yerli otomobil projesinin de özellikle Bursa’nın merkezinde olduğu Marmara Bölgesi’nde hayata geçirilmesi gerektiğini İnegöl pek çok konuda avantajlı bir noktada. İhtisas OSB’ de sadece kamulaştırdığımız fiyata 2 bin dönüm arazi vermeye hazırız. Bursa ve Sakarya gibi otomotiv üssü olan kentlere yakınlığımız en büyük avantajımız” değerlendirmesini yaptı.

İlçelerin devlet yatırımların daha az yararlandığını vurgulayan İTSO Başkanı Anıl, ilçelerin illere göre devlet yatırımlarından ve teşviklerden daha az pay aldığına değinerek, merkez ilçeler hariç ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerine göre illerden ayrılarak yatırım teşviklerinden yararlandırılmasının daha doğru olacağını söyledi. Sanayi ucuz elektrikten yararlandırılmalı Sanayinin ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanunların Değiştirilmesi Hakkındaki Kanunu’na vurgu yapan Metin Anıl, ıslah şartlarını yerine getiren sanayi bölgelerinin, mevcut elektrik dağıtım şirketlerinin lisansı sona ermeden elektrik dağıtım lisansı almalarına olanak vermediğine dikkat çekti.

Anıl, tüzel kişilik kazanan OSB’ lere ilgili kanunun maddesi değiştirilerek dağıtım lisansı hakkı verilmesini ve sanayicilerin ucuz elektrikten yararlandırılmasını istedi. Sanayi parsellerinde emsal değerin 1 olarak uygulanmasına rağmen, OSB’lerde 0.70 olmasını doğru bulmadığını belirten İTSO Başkanı Anıl, OSB’lerde doğalgaz fiyatlarının yüzde 10-15 düşürülerek, üretim maliyetlerinin düşürebileceği ve çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlanabileceği görüşüldü.

“Son 7 yılın en yüksek büyümesini bekliyoruz”
İTSO’nun 2018 yılı bütçesini 4 milyon 500 bin lira olarak açıklayan İTSO Başkanı Metin Anıl, 2017 ve 2018 yıllarına dair şu değerlendirmeyi yaptı : “Türkiye 2017’ de 15 Temmuz’un etkileriyle yürüdü. Çevre ülkelerdeki jeopolitik riskler, dövizdeki ani sıçrama da ekonomiyi etkiledi. Bunlara rağmen Türkiye ortalama yüzde 6-7 büyüdü. Ticaret devam etmesine rağmen yatırımların bir miktar durağan döneme girdiğini, vadelerin açıldığını ve karlılığın azaldığını gözlemledik.2018 beklentimiz enflasyonun frenine basılması, karlılığın artması, dövizin makul seviyelerde tutulması ve yatırımların ve yatırımların yüksek teknoloji ürünlerine dönüştürülerek, Endüstri 4.0 göz önünde bulundurularak yapılması. Bu konularda devletin desteğini ve girişimlerini bekliyoruz. Türkiye’nin en büyük zenginliği ülkesinin seven müteşebbisleridir. Bizler sadece yatırıma ve üretime odaklandık. Hükümetimiz zorlukları aşma noktasında bize moral verdi. Yaşadığımız krize rağmen yılı en az kayıpla kapattık ve büyük 2018’de son 7 yılın en yüksek büyümesinin görüleceğini tahmin ediyoruz.”