Talepte bulunanlara sınav ve belgelendirme hizmeti İnegöl'de verilecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el motorlu kara taşıtı alım-satımı yapan kişiler, satış müdürleri ve satış personeli için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiştir.

Odamız tarafından TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. işbirliğinde; Galeri, Showroom sahipleri ve çalışanları ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanlar için "Mesleki Yeterlilik Belgesi" hizmeti verilecektir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi talebinde bulunanlara 8 saat İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) eğitimi verilecek, eğitimden sonra adaylar İSG ve mesleki konularda hem teorik (yazılı) hem de uygulama sınavına tabi tutulacaklar. Sınavları başarı ile geçen adaylara Mesleki Yeterlilik Belgesi verilecek.

Mesleki yeterlilik belgesi almak isteyenlerin müracaatlarını şahsen Odamıza yapması gerekmektedir.

Detaylı Bilgi İçin:
Seher TOKTAŞ - Memur
Tel: 0224 714 8260, dahili: 162
Faruk ÖNER - Uzman
Tel: 0224 714 8260, dahili: 161

Sınav Ücretleri:*

1. Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5: 600,00 TL (Firma Sahibi ve Şube Müdürleri için)
  2. Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı Seviye 4: 550,00 TL (Pazarlama ve satış personeli için)

*Adayların, sınavdan başarılı olduktan sonra "MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi" alabilmeleri için, Mesleki Yeterlilik Kurumu'na belge masraf karşılığı olarak ödenmek üzere, 150 TL belge ücreti ödemelidir.

Sıkça Sorulan Sorular:

-Mesleki Yeterlilik Belgesi Şartı, Hangi Kurum Tarafından Sorgulanacaktır ve Denetlenecektir?

İl Ticaret Müdürlükleri, mesleki yeterlilik belgesi olmayan işletmelere “Yetki Belgesi” vermeyecektir. Noterler, mesleki yeterlilik belgesi ibraz etmeyenlerin “Alım-Satım İşlemlerini” kabul etmeyecektir. Belediyeler, mesleki yeterlilik belgesi ibraz etmeyen işletmelere “Ruhsat” vermeyecektir.

-Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Kimleri Kapsıyor? Kim Hangi Belgeyi Almalı?

Halihazırda ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımı yapanlar veya bu sektöre yeni girecek girişimciler için;
- Firma sahibi
- Şube var ise şube müdürü
- Pazarlama ve satış personelinden en az bir kişi

Firma Sahibi ve Şube Müdürleri : Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5

Pazarlama / Satış Personeli : Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı Seviye 4 almalıdır.

-Mesleki Yeterlilik Belgesi Alan İşletmeler, Hangi Kara Taşıtlarının Alım ve Satımını Yapacak?

Motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki taşıtlar.

-Yetki Belgesi Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?

Yetki Belgesi, 5 yılda bir yenilenecektir. Aynı şekilde mesleki yeterlilik belgeleri de 5 yılda bir yenilenecektir.

-Mesleki yeterlilik belgesi veya yetki belgesi yerine geçen herhangi bir belge var mıdır?

Yetki belgesi, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından verilecektir. Mesleki yeterlilik belgesi ise TOBB MEYBEM tarafından TOBB’a bağlı Odalar aracılığıyla verilecektir. Yetki belgesi veya mesleki yeterlilik belgesi yerine geçen bir belge bulunmamaktadır.