İlgi: TOBB'nin 13.07.2018 tarihli ve 10773 sayılı yazısı.

İlgi'de kayıtlı yazıda, Avrupa Komisyonu'ndan alınan 12.07.2018 tarihli yazıya atfen, Ticaret Bakanlığı'ndan alınacak ikinci bir talimata kadar Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatta düzenlenen belgelerin (A.TR, EUR.1 ve EUR.MED) onay ve vize işlemleri mevcut durumda olduğu gibi elektronik olarak gerçekleştirilmekte birlikte, söz konusu belgelerin MEDOS sistemi üzerinden çıktısının alınmasını takiben belgelerde yer alan "gümrük vizesi" kutusunun ilgili gümrük memurunca ayrıca imzalanması gerektiği kaydedilmiştir.

İlgili üyelerimize önemle duyurulur.

Bilindiği üzere, 23 Mayıs 2018 tarihli ve 30429 sayılı Resmi Gazete'de 148 Seri Numaralı Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) ve 149 Seri Numaralı Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) yayımlanmıştır. Anılan Tebliğler ile dolaşım ve menşe belgelerinin basımı, dağıtımı, düzenlenmesi ve onaylanmasına ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetki verilecek kişi, kurum ve kuruluşların belirlenmesi ile bunlar tarafından yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esaslar tespit edilmiştir.

148 Seri Numaralı Tebliğ'de A.TR Dolaşım Belgelerinin 14 Mayıs 2018 tarihinden itibaren, 149 Seri Numaralı Tebliğ'de ise diğer dolaşım ve menşe belgelerinin 28 Mayıs 2018 tarihi esas alınmak kaydı ile elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vizelenmesi uygulamasına başlanacağı kaydedilmiştir.

Diğer taraftan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın A.TR Dolaşım Belgeleri ile diğer dolaşım ve menşe belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vizelenmesi işlemlerine yönelik planladığı uygulama takvimi hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, A.TR Dolaşım Belgeleri dışında kalan EUR.1/EUR.MED Dolaşım Belgeleri gibi tercihli menşe ispat belgelerinin söz konusu Bakanlıktan bilahare alınacak talimatın akabinde elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vizelenmesi işlemlerine başlanacağının altı çizilmiştir.

Buna ilaveten, söz konusu Tebliğlerin, 5. maddesinin 4. fıkrası (b) bendine göre Odalar tarafından satılan ve 6 ay içinde elektronik sistem üzerinden işlem yapılmayan belgeler, elektronik sistemde geçersiz statüde yer alacaktır. Firmalar bu belgelerin işlem yapılmama sebeplerini elektronik sistemde açıklamak zorundadır. Aksi durumda yeni belge satışı yapılamayacaktır.

Üyelerimize önemle duyurulur.

EKLER:
148 Numaralı Tebliğe erişmek için tıklayınız.
149 Numaralı Tebliğe erişmek için tıklayınız.

İnegöl’ümüzün 2017 yılı Dış Ticaretine ait Ekonomik ve İstatistik verilerinin oluşturulması çalışmalarında kullanılmak üzere; firmanıza ait 2017 yılı İthalat, İhracat verilerini gösterir istatistiklerin ve iletişim bilgilerinin eksiksiz olarak tanzim edilip, en geç 12.01.2018 Cuma günü mesai bitimine kadar e-posta ile Odamıza gönderilmesi gerekmektedir.

Konuyla ilgili gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica eder, bu vesile ile 2018 yılının hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim.

Metin ANIL
İTSO Yönetim Kurulu Başkanı

ÖNEMLİ NOTLAR:

• Tabloların MS Excel dosyası olarak Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. elektronik posta adresine gönderilmesi gereklidir.
  • İletişim Bilgileri Formunun yayınlarımızda kullanılacağı göz önüne alınarak eksiksiz ve doğru doldurulması gerekmektedir.
  • 2017 yılı İthalat ve İhracat Veri Tabloları ile Firma İletişim Bilgileri Formlarına http://www.inegoltso.org.tr/belgeler/dtiform.xls internet adresinden ulaşabilirsiniz.

İlgi: TOBB'nin 02.05.2017 tarihli ve 7284 sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı yazıda, Ekonomi Bakanlığından alınan bir yazıya atfen; Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan ithalatta uygulanan gümrük vergileri, ilave gümrük vergileri, toplu konut fonu ile damping ve korunma önlemleri gibi uygulamaların gümrük tarife istatistik pozisyonu bazında tek bir yerden görülebilmesini sağlayan gümrük vergisi sorgulama ekranının hizmete sunulduğu belirtilmektedir.

Anılan sorgulama ekranına http://gumrukvergisi.ekonomi.gov.tr adresinden ve www.ekonomi.gov.tr sayfasının ithalat başlığı altından ulaşılabileceği kaydedilmektedir.

Üyelerimize önemle duyurulur.