İlgi : TOBB'nin 11.09.2018 tarih ve 13326 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda, 13 Kasım 2018 tarihinde Slovakya'nın başkenti Bratislava'da, Slovak Yatırım ve Ticareti Geliştirme Ajansı (SARIO) tarafından, Slovakya'nın en büyük uluslararası ikili görüşmelerinin olduğu Slovak Matchmaking Fuarı Bratislava 2018'in düzenleneceği bildirilmektedir.

Fuar'ın, ticaret ve işbirliği yapmak isteyen yabancı iş insanlarına yönelik olduğu, önceliğin ikili iş görüşmelerine, işbirliği tekliflerine, ihalelere, ortak girişimlerin oluşturulmasına ve işbirliği ortaklıkları aramaya yönelik olacağı belirtilmektedir.

Söz konusu Fuar'a katılım başvurusu http://matchmakingfairbratislava2018.sario.sk/ adresinden online yapılmaktadır. Fuar'a ilişkin detaylı bilgiye Birliğimiz web sayfası (www.tobb.org.tr) "Hizmetler" başlığı altındaki "Uluslararası İş İmkânları/Yurt Dışı Etkinlikler" bölümünden ulaşılabilmektedir.

Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Sayın Stepan Kubiv’in 25 – 27 Eylül 2018 tarihlerinde yapacağı Türkiye ziyareti çerçevesinde, 26 Eylül 2018 tarihinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Ukrayna İhracatı Geliştirme Ofisi  iş birliğinde Swissotel The Bosphorus İstanbul’da (Adres: Vişnezade Mahallesi, Acısu Sokağı No:19, Maçka – Beşiktaş/İstanbul) Türkiye – Ukrayna İş Forumu düzenlenecektir.

Sayın S. Kubiv’in yanı sıra, Türkiye ve Ukrayna’dan üst düzey devlet ve hükümet yetkililerinin katılacakları toplantıda Ukrayna ekonomisindeki son gelişmeler ve mevcut iş fırsatları, Türkiye – Ukrayna ticari ve ekonomik ilişkilerinin güncel durumu ve potansiyel gelişim alanları değerlendirilecek, iki ülke özel sektör temsilcileri arasında iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir.

İş Forumuna katılacak olan Ukrayna özel sektör heyet listesine aşağıdaki internet bağlantısından ulaşılabilir:

Eski SSCB ülkeleri arasında ikinci büyük ticaret ortağımız olan Ukrayna ile yürütülen Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmelerinin kısa sürede sonuçlanması hedeflenirken, imzalanacak STA sayesinde karşılıklı ticaret ve yatırımların büyük ivme kazanacağı değerlendirilmektedir. Topraklarının yaklaşık yüzde 55’i ekilebilir arazilerden oluşan Ukrayna dünyanın tarım potansiyeli en yüksek ülkeleri arasında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, altyapı ve enerji projeleri, bilgi teknolojileri, uçak yapımı, uzay ve savunma sanayii, metalurji, kimya sanayii, her türlü makine ve ekipman imalatı ve yüksek katma değer üreten birçok diğer sektörde söz sahibi olan Ukrayna ticari ve ekonomik iş birliğimizin geliştirilmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

Bu hedeflere ulaşmak için önemli bir adım olarak değerlendirilen bahse konu iş forumuna katılmak isteyen firmalarımızın 21 Eylül 2018, Cuma mesai sonuna kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/722/11373 internet bağlantısında yer alan formu eksiksiz doldurarak, kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Başvuruların zamanında yapılması ve firmalarımızın katılım formunu doldururken görüşmek istedikleri Ukrayna firmalarını belirtmeleri ikili iş görüşmelerinin verimli bir şekilde gerçekleşmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

İlgi : TOBB'nin 04.09.2018 tarih ve 12993 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda, Başkurtistan Cumhuriyeti Hükümeti, Başkurtistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ve Bashkir Fuar Şirketi (BVK - http://bvkexpo.ru/en/) tarafından, Ufa'daki VDNH-EXPO Merkezi'nde, 12-15 Mart 2019 tarihleri arasında, Uluslararası "AgroComplex" Fuarı ile Tarım Sanayi Forumu'nun düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu Fuar ve etkinliğe, 14 ülke ve Rusya Federasyonu'nun 34 bölgesinden 300'e yakın firmanın katılımı beklendiği ifade edilmektedir.

Etkinliğe ilişkin detaylı bilgi ve iletişim noktalarının yer aldığı doküman TOBB web sitesinin (www.tobb.org.tr) "Hizmetler/Uluslararası İş imkânları—ülke Duyurulan-Rusya'' bölümünde yer almaktadır.

İlgi: TOBB'nin 31.08.2018 tarih ve 12775 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda,  Cidde Ticaret ve Sanayi Odası (JCCI) Başkan Yardımcısı Zaid Bassam ile bir görüşme gerçekleştirildiği ifade edilmekte, görüşmede değinilen hususlar aşağıda yer almaktadır:

• Görüşmede JCCI Başkan Yardımcısı Zaid Bassam'in, önümüzdeki dönemde JCCI bünyesinde Türkiye'den daha fazla heyeti bir ya da iki aylık aralıklar halinde ağırlamak istediklerini ifade ettiği belirtilmektedir. Söz konusu heyetin Türkiye'nin herhangi bir ilinden olabileceği gibi herhangi bir bölgeyi temsil edecek şekilde de olabileceği ifade edilmiştir.Heyet ziyaretleri kapsamında, ilgili il veya bölgenin iş insanlarının JCCI bünyesindeki iş insanları ile toplantı gerçeldeştirilebileceği, ilgili il veya bölgenin yöresel ürün veya lezzetlerinin tanıtımına ilişkin sunumlar yapabileceği, ilgili il veya bölgede mevcut olan yatırım imkanlarının Ticaret ve Sanayi Odası'nın üyelerine aktarabileceği ifade edilmiştir ilgili heyetlerin vize işlemleri konusunda JCCI olarak gerekli işlemleri kendilerinin yerine getirebileceğini ifade etmiştir.
  • Söz konusu heyetlerin organizasyonlarında, Ticaret Ataşeliğimiz kanalıyla JCCI ile gerekli irtibatların sağlanabileceği ifade edilmektedir.
  • Son olarak, JCCI Başkan Yardımcısı Zaid Bassam, beyaz eşya alanı dahil olmak üzere ülkemizde üretim yapan büyük kuruluş ve markaların temsilcilikleri için JCCI'ndan ücretsiz ofis tahsis edilebileceğini iletmiştir.