Türkiye-Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Formu

TOBB, Türkiye ve Moldova arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, ticaretin ve yatırımların arttırılması ve iki ülke arası potansiyel işbirliği alanlarının belirlenmesi konularını esas alarak, Moldova'ya yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.

Bahse konu çalışmalar kapsamında, 15 Aralık 2020 tarihinde, TOBB ve Moldova Ticaret ve Sanayi Odası (CCI RM) tarafından "Türkiye-Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Forumu" kurulmasına dair Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.

Türkiye-Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Forumu, genel olarak, Türkiye ile Moldova arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişimine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Bahse konu Oda Forumu'nun görevleri, oluşumu ve üye yapısına ilişkin bilgi ekte sunulmuştur.

Türkiye, Moldova'daki yabancı yatırımlar arasında birinci sırada yer almaktadır. Türk şirketleri Moldova'da 6 bin istihdam yaratmıştır. Türk müteahhitleri yaklaşık 620 milyon ABD doları değerinde 45 proje tamamlamıştır. Türkiye ve Moldova arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde ticaret hacmi 600 milyon civarına ulaşmıştır. Bu rakamın 1 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.

Ülkemizden Moldova'ya örme mensucatlar, domates, turunçgiller, tedavide/korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar, kağıt havlu vb. hijyenik ürünler, alüminyum çubuk ve profiller ve sentetik lif ipliği vb ihraç edilirken, ülkemiz Moldova'dan ayçiçeği tohumu, sökülecek gemiler, kolza tohumları, demir çelik döküntü ve hurdaları ve buğday mahlutları vb. ithal etmektedir.

Türkiye-Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Forumu'na üye olmak için TOBB İkili Odalar web sitesi  https://tobb.org.tr/IkiliOdalar/TurkiyeMoldovaTSO   linkinde yer alan "Üyelik Başvuru Formu"nun doldurulması gerekmektedir.

Yayınlanma Tarihi: 05-01-2021